Telia byter teknik för Hemtelefoni

Telia byter teknik för Hemtelefoni

Nu har Telia lanserat till en bättre och mer flexibel och modern telefonilösning genom tjänsten Hemtelefoni via Mobilnätet.

OBS: Om du inte vill ha kvar Din fasta telefon kan du bortse från denna information

Telia kommer under året att succesivt avveckla dagens bredbandstelefoni som stödjer dagens hemtelefoner. Telia kommer skicka ut ytterligare information efter hand.

Det är dock ingen brådska med att byta telefoni och därmed router. Den gamla routern har kapacitet på 1000 Mb även om den nya har en nyare version av WiFi – WiFi6.

Följande gäller för Dig som önskar behålla din hemtelefon, d.v.s. Ditt 0525-nummer när du byter till den nya routern som stödjer hemtelefon via mobilnätet;

  • Du kan redan nu ringa Telia kundsupport 020202070 och beställa ett simkort (kostnadsfritt) för hemtelefoni via mobilnätet. Uppge att Du tillhör Sannäs Fiber.
  • Du behöver en telefon som är anpassad för simkort. Denna kan du köpa av Telia alternativt kan Du använda en vanlig mobiltelefon.
  • Simkortet innebär att du får ett 070-nummer kopplat till telefonen. Detta visas tyvärr i displayen hos den du ringer till istället för Ditt fasta nummer t.ex. 0525-2100XX.
  • Du ska alltid inleda med riktnumret, även när du ringer till ett fast nummer i det riktnummerområde där du bor.
  • När Du fått simkort och monterat det i en anpassad telefon kan Du installera den nya routern. Då skall hemtelefonen fungera.
  • Alla samtal till fasta och mobila nummer inom Sverige ingår. Nummerpresentation och mobilsvar ingår också helt kostnadsfritt.

Frågor och svar

Vad är Hemtelefoni via mobilnätet?

Hemtelefoni via mobilnätet innebär att samtalen går via mobilnätet.

Kan jag behålla mitt befintliga hemtelefonnummer?

Har du redan ett hemnummer kan du behålla det. Den största skillnad du kommer märka är att när du ringer till någon annan visas ett mobilnummer istället for ditt hemnummer. Det innebär att den som ringer dig kan välja att ringa till ditt hemnummer eller mobilnumret.
När du ska ringa till ett annat fast nummer behöver du slå riktnumret t.ex. 0525 före det fasta numret precis som när du ringer från en mobil.

Behöver jag byta telefon?

När du skaffar Hemtelefoni via mobilnätet behöver du använda en telefon med möjlighet att koppla in ett simkort. Hos Telia, samt där Dorotelefoner säljs kan du köpa telefoner som är anpassade för samtal via mobilnätet. Man kan även använda en vanlig mobiltelefon.

Jag har larm – fungerar det även med Hemtelefoni via mobilnätet?
Har du ett hem eller trygghetslarm kopplat till det fasta telenätet är det bra om du kontaktar den som har larmet innan du byter till Hemtelefoni via mobilnätet.
De flesta larm går inte via Hemtelefonin, men det är alltid bäst att kontrollera innan man byter.

Vilka villkor gäller?

I tjänsten ingår samtal och öppningsavgift inom Sverige till fasta telefoner och mobiltelefoner. För utlandssamtal tillkommer en öppningsavgift per samtal och minutpris beroende på destination. För att se priser för Hemtelefoni gå till telia.se/priser.
Tjänsten tillhandahålls via mobilnätet till fast anslutningspunkt.

För tjänsten gäller Telias Allmänna och särskilda villkor för tjänster till konsumenter. För fullständiga

Villkor, se telia.se/villkor.
Fakturaavgift tillkommer per pappersfaktura. Med Telia efaktura slipper du fakturaavgiften. Läs mer på

telia.se/efaktura.

Vad kostar samtal till utlandet?

Betalsamtal och samtal till utlandet betalar du enligt den mobila prislistan for privatkunder som du hittar på telia.se/priser. Du kan även teckna tillvalstjänsten ”Till utlandet”.

Kan jag behålla mitt gamla hemnummer om jag skaffar Hemtelefoni via mobilnätet?

Ja, du behåller ditt gamla telefonnummer. Skillnaden är att när du ringer till någon som har nummerpresentation så är det ditt mobila telefonnummer i den nya telefonilösningen som visas. Den som ringer till dig kan fortsätta att ringa ditt gamla telefonnummer eller välja att ringa på det mobila telefonnumret. Båda numren fungerar.

Ringer jag samtal på samma sätt som tidigare med Hemtelefoni via mobilnätet?

Det finns en liten men viktig skillnad. Du ska alltid inleda med riktnumret, även när du ringer till ett fast nummer i ditt riktnummerområde där du bor.
En annan viktig skillnad är att när du ringer till någon som har nummerpresentation så är det ditt mobila telefonnummer i den nya telefonilösningen som visas. Den som ringer till dig kan fortsätta att ringa ditt gamla telefonnummer eller välja att ringa på det mobila telefonnumret. Båda numren fungerar.


Comments are closed.